Regler för dig som äger fastighet inom Storängens optionsområde
Till dig som äger fastighet inom Storängens optionsområde – ett område definierat som Riksintresse
I dokumentet nedan har vi samlat viktig information och de regler som gäller för dig som bor inom optionsområdet. Definition av optionsområdet hittar du här https://storangen.se/optionsomradet/
Den förening vi pratar om nedan är Tjänstemännens Egnahemsförening vid Storängen m.b.p.a och den bildades när området började bebyggas i början av 1900-talet.
Vi informerar alla mäklare vid försäljningar av hus inom optionsområdet, så att alla vet vad som gäller och kan utöva sin informationsplikt.
Vi vill också att du som idag bor här har full kontroll på vad som gäller om du äger en fastighet inom optionsområdet.
För generell info om Storängen hänvisar vi till www.storangen.se
Definition av optionsområdet hittar du här https://storangen.se/optionsomradet/
Fastigheter inom optionsområdet omfattas av de områdesbestämmelser som togs fram av kommunen 1989 i samråd med Tjänstemännens Egnahemsförening vid Storängen m.b.p.a.
Storängens Strandväg omfattas inte av områdesbestämmelserna. Den ligger inom detaljplanerat område, men kommunen definierar även denna gata som ”särskilt värdefull kulturmiljö” där speciella regler gäller.
De områdesbestämmelser som fastslogs 1990 hittar du här http://infobank.nacka.se/ext/bo_bygga/detaljplaner/laga_kraft/skannade_planer/90_100.pdf Attefallshus har Nacka kommun till exempel sagt nej till och bara någon enstaka har fått tillstånd för solpaneler. I områdesbestämmelserna framgår bland annat att:
- all schaktning kräver bygglov. Det innebär att helt nedgrävd pool kräver bygglov.
- fällning av träd över en viss diameter och ändringar av exteriör kräver också bygglov.
- husens huvudsakliga användning ska vara boende.
I Nackas kulturmiljöprogram http://infobank.nacka.se/ext/bo_bygga/planer_program/kulturmiljoprogram.pdf sidan 200 finns beskrivet hur kommunen ser på Storängen.
Kommunen har också en sida där den beskriver Storängen https://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/har-planerar-och-bygger-vi/strategisk-stadsutveckling/kulturmiljo/riksintressen/storangen/
Länsstyrelsen har beskrivit riksintresset så här https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/arcgis/apps/storymaps/collections/7a3d4d3942364962baca33e3ad730652?item=10
Föreningen har täta kontakter med Stadsarkitekt och Kommunantikvarie. De är mycket intresserade av att stötta områdets bevarande.
Storängen är ett av Sveriges bäst bevarade sekelskiftesområden och är därför av riksintresse. Att det är så välbevarat kan vi tacka vårt mycket starka servitut för.
Servitutet
Praktiskt taget alla fastigheter i området har ett villaservitut, som innebär att man har rätt att kräva att övriga fastigheter inom området följer vissa bestämmelser, en förmån. Samtidigt är man själv skyldig att följa dessa, en belastning.
Bestämmelserna återfinns i en lokal byggnadsordning, som mest handlar om material och dimensioner inför uppförandet av nytt hus. Men vissa föreskrifter är lika aktuella idag och är bra att känna till. Det gäller till exempel att endast ett hus per tomt med privat boende för högst två familjer får finnas. Således är det inte tillåtet att stycka tomten eller att använda huset till annat än huvudsakligen privatbostad. Varje ändring ska godkännas av Egnahemsföreningens byggnadsnämnd. Även om servitutet är från 1905, är det alltjämt giltigt, vilket slogs fast av Svea hovrätt 1996.
Naturligtvis gäller även kommunala bygglovsbestämmelser.
Byggnadsordningens regler i korthet
(hela hittar du här https://storangen.se/servitut-och-lovplikt/byggnadsordning_1905/ )
§4 Det får på tomten uppföras EN för högst två familjer avsedd byggnad ………Byggnaden ska ha karaktär av villabyggnader och bidra till områdets karaktär av villastad… Det får inte finnas mer än två våningar utom souterrainvåning samt tornbyggnad. Villabyggnaden får ej läggas på närmare avstånd från grannens gräns än sex meter – kan dock placeras närmare om granne tillstyrker och byggnaden i övrigt följer byggnadsordningens regler.
§5 När det inte fanns en kommunal byggnadsnämnd skulle man söka tillstånd hos föreningens byggnadsnämnd även för reparationer/förändringar av byggnaden som till exempel fasader, tak, eldstäder, skorstenar eller trappor.
§7 … inget annat än boningshus ska uppföras på tomt inom egnahemsområdet.
Uthus kan med grannes och byggnadsnämndens tillstånd kunna uppföras närmare tomtgräns än sex meter.
Byggnad får inte göras större (utan särskilt tillstånd av byggnadsnämnden) än att det område som används för byggnaden är 1/10 av tomtens ytinnehåll.
§9 Villa må ej utan särskilt tillstånd uppföras i mer än två våningar.
§14 Mellan tomter som gränsar till varandra ska om någon av grannarna önskar det stängsel uppföras där vardera grannen stänger hälften.
§16 Föreningens styrelse har att pröva om någon brutit mot reglerna i byggnadsordningen. Enskild tomtägare är berättigad att hos styrelsen anmäla om genom överträdelse av denna bolagsordning ingrepp skett i hans lagliga rättigheter samt därvid hemställa att föreningens styrelse mot vederbörande för den talan eller vidtager de åtgärder som styrelsen till äventyrs finner nödiga
Föreningen äger Parken, Ängen och AB Storängens samskola (fastigheten Värmdövägen 176) samt en brygga i Järlasjön. Stora värden som den som är medlem i föreningen är delägare i.
Tennisbanan arrenderas ut till Storängens Lawn TK https://www.matchi.se/facilities/slk?lang=sv
Med vänliga hälsningar
Styrelsen
Tjänstemännens Egnahem Förening vid Storängen m.b.p.a
info@storangen.se
Byggnadsnämnden når du på
byggnadsnamnden@storangen.se